Начало Блог Фрийлансъри Инструменти Форум Обяви
Вход Регистрация

Колко би струвала изработката на лого? Питат ме клиенти и се чудя как да тарифирам

Е
Елена Иванова Фрийлансър
15.05.2026 10:41 · 👁 294 преглеждания · Дизайн · редактирано на 24.05.2026 10:17
Здравейте, колеги дизайнери (и не само). Все по-често получавам запитвания само за лого — без цялостна визуална идентичност. И всеки път се двоумя как да дам цена, защото диапазонът е огромен, а клиентите често нямат представа защо едно лого е 80 €, а друго 800 €.

Ето как съм стигнала до моите цени (в евро):

• Просто текстово лого / wordmark с готов шрифт: 80 – 200 €
• Лого с индивидуален знак + 2–3 концепции за избор: 250 – 600 €
• Лого + базов бранд гайд (цветове, шрифтове, правила за ползване): 600 – 1200 €
• Пълна визуална идентичност (лого, гайд, визитки, шаблони, соц. мрежи): 1500 € и нагоре

Какво се опитвам да обясня на клиентите, че плащат не картинката, а процеса:
1. Проучване — конкуренти, целева аудитория, послание.
2. Скициране на ръка и няколко посоки, преди изобщо да отворя софтуера.
3. Доработка по избраната концепция и тестване в реален размер (визитка, табела, фавикон).
4. Финални файлове във всички формати (вектор, PNG, черно-бяло, версии за тъмен фон).

Според мен грешката на много начинаещи е да дадат „лого за 50 €“ и да включат неограничени корекции. После 15 ревизии по-късно работиш на загуба. Аз слагам ясно: 3 кръга корекции са включени, всеки следващ се таксува.

Въпросите ми към вас: колко концепции показвате на клиента в началото — една издържана или няколко? И как се справяте, когато клиентът хареса нещо, но иска „само да го направите по-голямо и в синьо“ 20 пъти? :)

6 отговора

11
Д
Димитър Кирилов 💼 15.05.2026 13:00
✔ Най-добър отговор
Много точно за „процеса, не картинката“. Аз показвам само ЕДНА добре издържана концепция, не три. Звучи рисково, но обратното учи клиента да избира емоционално („тази повече ми харесва“), вместо стратегически. Когато представя една посока и обясня защо тя решава проблема му, корекциите рязко намаляват. За цените — горе-долу същите като твоите, но не слизам под 250 € за лого със собствен знак.
6
И
Ива Маринова 💼 16.05.2026 15:00
За „по-голямо и в синьо“ 20 пъти — единственото решение е договор с ясен брой ревизии. Откакто пиша „включени са 3 кръга корекции, всеки следващ е 40 €“, клиентите изведнъж стават много по-фокусирани в обратната връзка. :) Магия.
4
К
Калина Петкова 💼 17.05.2026 11:00
Бих добавила: винаги вземайте депозит 50% предварително за лого проекти. Логото е субективно и рискът клиентът да „размисли“ е по-голям, отколкото при сайт. Депозитът филтрира несериозните запитвания още в началото.
3
П
Петя Георгиева 💼 18.05.2026 17:00
Аз съм по-скоро от другата страна (правя маркетинг, не дизайн), но искам да кажа като клиент на дизайнери: разликата между лого за 80 € и за 600 € си личи след 2 години, когато трябва да го сложиш на билборд или дребно върху продукт. Евтиното лого почти винаги се преправя. Така че подкрепям да не се подбивате.
3
Е
Елена Иванова 💼 18.05.2026 19:00
Идеята с една концепция вместо три ме провокира — досега давах по три и наистина клиентът избира емоционално. Ще пробвам следващия проект само с една издържана посока. Благодаря за съветите, точно за това е форумът!
0
Mariyana Stoyanova 💼 22.05.2026 10:17
Специално за лого представям 3 концепции, от които клиентът да си избере една, и всяка една от тях винаги е представена добре, за да може да разбере идеята. Отделно му обяснявам и какво стои зад самата идея. Това го правя тъй като не всеки може да си представи от скица как би изглеждало логото, а и от скица до графично лого винаги има разлика. При тези 3 концепции винаги едната е най-добра, останалите също са добри, но не толкова. Това го правя с цел клиентът да не се обърква и да избере по-лесно. Имала съм случаи и с представяне на 2 концепции по желание на възложителя. От опит знам, че е много трудно да се създадат 3 или повече перфектни концепции по едно задание. Когато вече клиентът е казал как вижда идеята си, доста често процесът се получава. Относно цените - несериозните и незапознати клиенти винаги ще търсят евтиното или дори безплатното, но няма да получат услуга и продукт, които ще им носят ползи във времето. Депозит и ясно заложени параметри по предварително предоставена оферта е голям плюс в такива случаи. Евтините лога винаги се виждат. Когато едни бизнес тръгне да се разширява, може да се плати и двойно за оправяне на дизайна по лого и брандинг, и то на настоящи към момента цени.

Влез в акаунта си за да отговориш.

Вход

Подобни теми

Функцията за маркиране на категориите работи ли във вашата визитка? 1 отг.