Начало Блог Фрийлансъри Инструменти Форум Обяви
Вход Регистрация

Как да намерим първите си клиенти като фрийлансъри?

Е
Елена Иванова Фрийлансър
09.03.2026 21:04 · 👁 211 преглеждания · Писане · редактирано на 24.06.2026 13:39
Започнах като копирайтър преди 2 месеца и все още нямам платен клиент. Публикувала съм профил тук и в Upwork. Какво бихте ми посъветвали? Къде да търся клиенти на българския пазар?

5 отговора

8
Г
Георги Петров 💼 11.03.2026 21:04
Съветвам те да създадеш добро портфолио с 3-4 примерни проекта (дори да не са за реални клиенти). Така показваш какво можеш.
4
Д
Дарина Атанасова 💼 22.03.2026 21:04
Аз започнах с безплатни проекти за приятели и познати. Те ме препоръчаха и така дойдоха първите платени клиенти. Networking е ключът!
0
Ваня Булева 💼 19.05.2026 20:16 · редактирано
Присъедини се към групи за Фрийлансъри/Фрийланс услуги/Свободни професии и си пусни пост в няколко такива групи, за да те видят колкото се може повече хора, какво предлагаш и в самият пост да добавиш линк към твоето портфолио.
0
Десислава Шаламанова 💼 27.05.2026 16:01 · редактирано
Привет,
Както са посъветвали колегите - предложете на близки приятели на минимална цена, за да направите портфолио.
Може да помислите и за колаборации с колеги, които изработваме уеб сайтове. Бих ви посъветвала и да надградите, ако ви е възможно със SEO. Успех!
0
Silvia Kabashka 27.05.2026 17:11 · редактирано
Според мен 2 месеца не са много време, особено в копирайтинга. Повечето хора започват без клиенти и първите поръчки идват след повече кандидатстване и изграждане на портфолио.

На българския пазар бих търсила клиенти основно във Facebook групи, Freelance платформи, LinkedIn и директно към малки бизнеси. Много онлайн магазини, агенции и местни фирми имат нужда от текстове, но често не пускат официални обяви.

Това, което според мен помага най-много в началото:

- силно портфолио, дори с примерни текстове
- специализация (например продуктови описания, Facebook реклами, SEO статии, лендинг страници)
- активно писане на лично съобщение към потенциални клиенти
- постоянство — понякога трябват десетки кандидатури за първи клиент

Upwork също е труден в началото, защото има голяма конкуренция. Затова бих комбинирал платформите с директно търсене на клиенти в България.

Най-важното е да не спираш да публикуваш и да подобряваш профила си. Първият клиент обикновено е най-трудният, след това става по-лесно.

Влез в акаунта си за да отговориш.

Вход